המכון האקדמי לחקר החברה והתרבות הדרוזית
The Druze Society and Culture Academic research center

על המכון/מרכז המחקר

העדה הדרוזית היא אחת העדות הוותיקות ביותר במדינת ישראל ולפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היא מונה כיום כ-150 אלף תושבים. היישובים עם מספר הדרוזים הגבוה ביותר הם  דלית אל-כרמל וירכא, המונים כ-17 אלף תושבים כל אחד. ריכוזים דרוזיים גדולים נמצאים גם במע’אר (13 אלף), בית ג’אן (12 אלף), שפרעם וכסרא-סמעא (כ-9,000 כל אחד) וגו’ליס (כ-6,500), שמהווה את מקום מושבה של ההנהגה הרוחנית של העידה הדרוזית בישראל. בישראל נמצא הריכוז הדרוזי השלישי בגודלו לאחר סוריה (כ-600,000) ולבנון (כ-400,000) ובסך הכל מספר המאמינים הדרוזים ברחבי העולם עומד על פחות מ-2,000,000 איש.

באפריל 1957, בסמוך לציון חג נבי שועייב, הכירה ממשלת ישראל בעדה הדרוזית כעדה דתית רשמית הנפרדת מהדת המוסלמית, לאחר ששנה קודם לכן, בלחץ ראשי העידה, החליטה הממשלה להחיל את חוק גיוס חובה לשירות צבאי גם על בני העדה הדרוזית. טקס ההכרזה התקיים בקבר נבי שועייב שבחיטין (בסמוך לטבריה)  ובכך נפתחה הדרך לשילובם המהיר של בני העדה הדרוזית במוסדות המדינה. יחסי גומלין התקיימו אמנם עוד קודם לכן, במהלך מלחמת העצמאות (1948), שהביאו את הדרוזים להתגייס לראשונה לצה”ל באוקטובר 1948 במסגרת התנדבותית ולהשתתף בקרבות לכיבוש הגליל. מאז השתלבו הדרוזים במסגרות הביטחוניות השונות, בחברה האזרחית ובשירות הציבורי והם ממלאים כיום מגוון תפקידים בכירים במסגרות אלו.

ריכוזם של הדרוזים ביישובי רמת הגולן, בכרמל ובגליל מאפשר למכללה האקדמית גליל מערבי לטפח שיתופי פעולה עם העדה הדרוזית מחד ולפעול לקידום מחקרים אודותה מאידך. במסגרת המכון האקדמי לחקר החברה והתרבות הדרוזית יתקיימו מחקרים, ייכתבו דוחות וסקירות העוסקים, בין היתר, במאפיינים הייחודיים של העדה הדרוזית, כמו גם בסוגיות הקשורות להיסטוריה של הדת, היבטים חברתיים, כלכליים ועוד. דוחות אלו יהיו נגישים לכלל האוכלוסייה ויפורסמו באתר המכון. כמו כן, המכון יקיים כנסים שנתיים ואירועים מעת לעת, בהשתתפות חוקרים, אישי ציבור ומובילי דעת קהל, שיעסקו בנושאים שונים העומדים על סדר היום הציבורי או קשורים במעמדם המיוחד של העדה הדרוזית.

ניהול אקדמי

פרופ' רונן יצחק

טלפון

-

דיסציפלינות ראשיותMain Desciplines

Area Studies

דיסציפלינות משנהSecondary Disciplines

Middle Eastern Studies

תחומי מחקר
פרסומים ויצירות של מכון המחקר